Küzdelem Maya-val


IRM

Vissza Prabhupadahoz (Back To Prabhupada, BTP) 2019. 64. szám, 4. rész


Üdvözöljük a Vissza Prabhupadahoz (Back To Prabhupada, BTP) 64. számában.

A Bhagavad-gita Úgy,  Ahogy Van 2.9 versében Arjuna kijelenti: "Govinda, nem fogok harcolni", és a 2.11 versben Krsna elkezdi őt oktatni. A következő, 2.12. vers magyarázatának túlnyomó többségében Srila Prabhupada a Mayavadi filozófia kritikájával és cáfolatával foglalkozik. Így a Krsna-tudat tanítása alig kezdődött el a könyvben, amelyet Srila Prabhupada önmagában A-B-C-D-nek (Lecke, 73/2/27) nevez - annak megértésére, hogy mi Isten -, és Srila Prabhupada azonnal belefog egy megtévesztő filozófia hosszas cáfolatába.

Két dologról van szó -

a) A Krsna-tudat tiszta filozófiája;
b) A deviáns eszmék és filozófiák, amelyek ellentétesek a Krsna-tudattal

-, és a fenti példa alapján láthatjuk, hogy Srila Prabhupada milyen fontosnak tartja a b) leleplezését és megdöntését. Amikor azonban valaki hozzáfog a Krsna-tudathoz, meg akar szabadulni maya-tól (illúziótól), és ezért erős a hajlama, hogy csak az a)-ra koncentráljon, és a b)-t elkerülje, úgy találva, hogy az ilyen deviáns eszmék egyszerűen a negativitás, a vita és a politika tárháza. Mivel azonban az anyagi világban élünk, amelyről Srila Prabhupada kijelenti, hogy az maya királysága” (SB, 3.16.9, magyarázat), azt találjuk, hogy maya mindenhol ott van, és kiváltképpen a Krsna-tudatot gyakorlókat célozza meg:

"maya mindig keresi a lehetőséget, hogy lehúzzon minket, és különösen azokat a bhaktákat támadhatja, akik megpróbálnak elmenni innen."
(Srila Prabhupada levél, 72/12/22, kiemelés hozzáadva)

Így, maya minden lépésnél meg fog támadni minket, amikor megpróbáljuk gyakorolni a Krsna-tudatot:

I) Az ember azt gondolja, hogy csak énekelni fogok, és nem nyugtalanítom magamat ezekkel a szembenálló tisztátalanságokkal. De maya veled foglalkozik, és megjelenhetnek a szent név éneklése ellen elkövetett sértések.

II) Az ember azt gondolja, hogy csak Krsnáról fogok olvasni. A tudás azonban lehet, hogy nincs hitelesítve, ha valaki "átugorja" Srila Prabhupadat, amikor olvas.

III) Az ember azt gondolja, hogy csak Srila Prabhupada könyveit fogom olvasni, - de esetleg azokat megváltoztatták.

IV) Az ember úgy gondolja, hogy mások énekléséhez fogok csatlakozni, mivel ez csak "jó" lehet, - de lehet, hogy sahajiya éneklés folyik.

És így tovább. Ezért csak akkor tudunk megküzdeni az ilyen elhajlásokkal, ha először alaposan tanulmányozzuk őket.

Így az a paradoxon áll elő, hogy az egyetlen módja annak, hogy szabadok legyünk maya-tólaz, ha aktívan tudatossá válunk róla, és szembeszállunk vele, ahelyett, hogy azt gondolnánk, hogy elkerülhetjük őt. Ezért, mivel tény, hogy maya jelen lesz, különösen a Krsna-tudat területén, a legfontosabb az, hogy tájékozottak legyünk ezekről az eltérő filozófiákról és eszmékről. Így megérthetjük, hogy Srila Prabhupada miért helyezett hangsúlyt arra, hogy a kezdetektől fogva feltárja a deviáns elképzeléseket és filozófiákat.

Hasonlóképpen, a BTP-ben elköteleztük magunkat, hogy felfedjük az ilyen maya-t. Olyan kérdésekről, mint például a nem hitelesített tudásban részesülni "átugrással", a sahajiyaizmus, a Profit, Imádat és Hírnév utáni vágy (angolul PAD), és sok más eltérésről rendszeresen tudósítunk. A deviáns ISKCON guruk összesűrítik az elhajlást, és így leleplezni a különféle filozófiai téves értelmezéseiket, csupán eszköz arra, hogy maya különböző típusait keményen elutasítsuk. Ezért, még ha valaki nem is követi az ilyen gurukat, a BTP még mindig tanulságos, hogy biztos legyen, hogy ugyanaz a maya nincs jelen valaki életében. Számos elhajlás, amelyet tárgyalunk, mindannyiunkat érintheti, függetlenül attól, hogy kapcsolatban állunk-e a GBC gurukkal, vagy sem, mivel a PAD iránti vágy és a hajlam az elhajlásra, minden élőlényt érint.

Ha valaki már szabad maya-tól, akkor természetesen nem kell azzal törődnie, hogy tudjon róla. De mi, a többiek csak úgy harcolhatunk maya-val, ha felkészültek vagyunk arra, hogy felismerjük és visszaverjük őt. Ennélfogva Srila Prabhupada folyamatosan felkészített bennünket a tudással, hogy szembeszálljunk a deviáns filozófiákkal. És a BTP ezt a tudást alkalmazza, hogy leleplezze azt a maya-t, amelyik egy nagyon speciális módon rátette a kezét a mai ISKCON-ra.

Köszönöm és Hare Krishna.

Srila Prabhupada szolgálatában,

Krishnakant


Visszatérés az IRM weboldalhoz

 

Énekeld: Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
- és légy boldog!