Kik Azok, Akik Elkövetik a Sértéseket?


IRM

Vissza Prabhupadahoz (Back To Prabhupada, BTP) 2020. 67. szám, 3. rész, Vezércikk


Üdvözöljük a Vissza Prabhupadahoz (BTP) 67. számában.

Megfigyeltük, hogy az IRM prédikációjának elhallgattatására gyakran használt érv az, hogy azt állítják, hogy olyan viselkedést tanúsítunk, amely lelkileg nagyon káros, mert állítólag vaisnava-aparadhát, azaz sértéseket követünk el. Például a BTP 22-ben ("Does BTP Vilify Sadhus?") dokumentáltuk, hogy a GBC által megszavazott guru, HH Jayadvaita Swami bátran állítja, hogy a BTP csak "sadhu-nindát", vagyis a magasztos Vaisnavák megsértését teszi közzé.

1) Ezek az érvek, hogy a vaisnava-aparadha komolyan akadályozza az ember lelki életét, helyes megállapítás. Srila Prabhupada elmagyarázza:

"Egy állatot használnak hivatkozásul az Úr tiszta bhaktáját ért sértésekre, amit Vaisnava Aparádhnak neveznek. A tiszta bhaktát ért sértést egy őrült elefánthoz hasonlítják [...] ha a tiszta bhakta lába ellen bármilyen sértés történik, az pusztítást okoz az odaadó szolgálatban való előrehaladásban. [...] az odaadó szolgálat végzése közben vigyázni kell arra, hogy ne kövessünk el semmilyen sértést a tiszta bhakták ellen. Ha valaki óvatos abban, hogy ne kövessen el sértéseket a tiszta bhakták ellen, akkor az odaadó szolgálat növénye megfelelően védve van. [...] Az első sértés a nagy bhakták gyalázása[...] Az Úr Krsna nem tűri az olyan sértéseket, mint egy tiszta bhakta gyalázása, aki az Ő Szent Nevét terjeszti az egész világon."
(Az Úr Caitanya Tanításai, a kiemelések hozzáadva)

Srila Prabhupada nemcsak azt magyarázza el, mi a vaisnava-aparadha, hanem a Szent Név éneklése elleni tíz sértésre is utal, hivatkozva az első sértésre, amely az Úr Szent Nevének terjesztőinek a gyalázását jelenti.

2) Három dolog tűnik ki Srila Prabhupada magyarázatából:

a) Srila Prabhupada a vaisnava-aparádhára kifejezetten a "tiszta bhakta" megsértésével kapcsolatban utal. Ezt többször is hangsúlyozza.

b) Még akkor is, amikor a Szent Név terjesztőinek gyalázására utal, akkor is kifejezetten a "nagy bhaktákra" és a "tiszta bhaktára" utal.

c) A Szent Név terjesztőivel kapcsolatban, bár Srila Prabhupada egy elvet fogalmaz meg, azt is megjegyezhetjük, hogy saját magára utal, mivel csak ő a felelős azért, hogy "a Szent Nevet az egész világon terjesszék".

3) Ezért elsősorban arra kellene koncentrálnunk, hogy ne sértsük meg a tiszta bhaktát, aki Srila Prabhupada. Mégis, az ilyen tanításokat, amelyek figyelmeztetnek minket a vaisnava-aparadha elkövetésére, általában baltaként forgatják az ISKCON-ban, hogy figyelmeztessék az olyanokat, mint az IRM, hogy ne sértsék meg az ISKCON vezetőit! Miközben valójában maga az IRM az, amelyik óva int attól, hogy Srila Prabhupadát megsértsük. Ami elvezet minket ahhoz a kulcsfontosságú ponthoz, hogy éppen az IRM tevékenysége, amit szükségtelennek és sértőnek tartanak - az ISKCON vezetősége tetteinek és tanításainak kritikus elemzése -, amit JAS "sadhu-ninda"-nak állít - éppen az a tevékenység, ami szükséges ahhoz, hogy ne sértsük meg Srila Prabhupadát. Mert ha amit dokumentálunk, mint például -

a) Srila Prabhupada pozíciójának bitorlása;
b) Elhajlás Srila Prabhupada nevében;
c) Srila Prabhupada nevének és tanításainak felhasználása önimádatra, olyan dolgok formájában, mint például a kereskedelmi alapokra való helyezés stb;

- és így tovább, helyes, akkor ez azt jelentené, hogy Srila Prabhupadát nagyon is megsértették.

4) Ezért az ISKCON-ban lévőknek kötelességük megvizsgálni, hogy mit mondunk, és 100%-ig biztosnak kell lenniük abban, hogy nincs igazunk. Az ISKCON tagjai aggódnak amiatt, hogyha elolvassák az írásainkat, akkor részt vesznek az ISKCON vezetőségének a megsértésében. De valójában jobban kellene aggódniuk amiatt, hogy ha nem olvassák el az írásainkat, akkor máris megsérthetik Srila Prabhupadát, csak éppen nem tudják! Tehát az, amit az IRM „kritikus” és „negatív” tevékenységének tekintenek, az valójában elengedhetetlen. Ezért különösen meghívjuk azokat, akik nem értenek velünk egyet, hogy alaposan vizsgálják meg azt, amit mondunk - és jobb, ha azt remélik, hogy tévedünk, és hogy nem ők a sértegetők!

Köszönöm és Hare Krishna.

Srila Prabhupada szolgálatában,

Krishnakant


Visszatérés az IRM weboldalhoz

 

Énekeld: Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
- és légy boldog!