Szeresd Krsnát, szeresd a Világot


IRM

Vissza Prabhupadahoz (Back To Prabhupada, BTP) 2022. 74. szám, 3. rész, Vezércikk


Üdvözöljük a Vissza Prabhupadahoz (Back To Prabhupada, BTP) 74. számában.

Az ISKCON Egyesült Királyság központja, a Bhaktivedanta Manor fizetős tanfolyamot tart "A kapcsolatod önmagaddal" címmel, melyet a GBC által megszavazott guru, HG Mahatma Dasa ("MAD") vezet. A  tanfolyam hirdetése szerint a kurzus alapja az a kijelentés, hogy  "valójában soha nem beszéltünk róla":

"Beszélünk a kapcsolatunkról Krsnával, Prabhupadával, a guruinkkal és más bhaktákkal, de soha nem beszélünk igazán az önmagunkkal való kapcsolatunkról. [...] kevesen vizsgáljuk ezt mélyen".

Ez azért van, mert Srila Prabhupada soha nem tanította azt, hogy beszélnünk kellene „az önmagunkkal való kapcsolatunkról", vagy "vizsgáljuk ezt mélyen", mivel a cél a Krsna-tudatosság, hogy mindig Krsnára gondoljunk, és csak Krsna-tudatosak legyünk!:

"A szanszkrit mat-parah szó nagyon fontos ebben a versben. Arra utal, hogy az embernek ne legyen más életcélja, mint Krsna öröme, a Krsna-tudatban végzett munka, és csakis Krsnára gondoljon, miközben dolgozik: „Ennek a  különleges feladatnak a teljesítésére Krsna kért fel engem.""
(Bg., 18.57, magyarázat, minden kiemelés a szerkesztői szövegben lett hozzáadva)

Ez az öntudatosság ellentéte.

Mégis, MAD egy egész tanfolyamot szervezett arra, hogy megtanítsa az embereket öntudatosabbá válni,  azt hirdetve, hogy azzal kell kezdenünk, hogy arra koncentráljunk, hogy "együttérzőek", "toleránsak" és "kedvesek" legyünk önmagunkkal szemben, mielőtt elkezdhetnénk megfelelően foglalkozni másokkal, ahogyan a hirdetés állítja:

"ahogyan önmagunkkal bánunk, úgy bánunk másokkal is. Ha elfogadóak, megbocsájtóak és együttérzőek vagyunk önmagunkkal szemben, akkor elfogadóbbak, megbocsájtóbbak és együttérzőbbek vagyunk másokkal is. Amikor őszinték vagyunk magunkkal, őszintébbek vagyunk másokkal. Amikor toleránsak vagyunk önmagunkkal szemben, toleránsak vagyunk másokkal szemben. És ha kedvesek vagyunk önmagunkhoz, kedvesebbek vagyunk másokhoz is. [...] hogyan legyünk önelfogadóbbak"

De ez hátulról megy előre, hiszen Srila Prabhupada azt tanítja, hogy először Krsnával kell kezdenünk, és utána automatikusan teljes szeretetben fogunk viszonyulni mindenki máshoz:

"A tényleges identitásunknak ilyennek kellene lennie: "Én Krsnáé vagyok". Amikor így gondolkodunk, akkor Krsna-tudatban gondolkodunk. Csak így jöhet létre az egyetemes szeretet minden élőlény között. Krsna mindenkivel örök atyaként áll kapcsolatban, és következésképpen, amikor Krsna-tudatos kapcsolatot létesítünk, mindenkivel rokonságba kerülünk. Amikor valaki megházasodik, automatikusan rokonságba kerül a házastársa családjával. Hasonlóképpen, ha helyreállítjuk az eredeti kapcsolatunkat Krsnával, akkor mindenkivel megteremtjük a valódi kapcsolatunkat."
(Krsna-tudat, a páratlan ajándék (1974))

Mivel a hirdetésben elismerik, hogy - "Mahatma Prabhu személyesen végezte ezt a fajta munkát önmagán" - ez azt jelenti, hogy MAD azzal dicsekszik, hogy személy szerint inkább az öntudatosság útját követte, mint Srila Prabhupada Krsna-tudatos útját, habár azt állítja, hogy ő egy "éppen olyan jó, mint Isten" diksa guru, Srila Prabhupada utódja.

Már megmutattuk, hogy az ISKCON mozgalom milyen messzire eltávolodott  Srila Prabhupadatól és az ő tanításaitól. Nemcsak eldobták Srila Prabhupadát, mint diksa gurut, hanem eldobták számos tanítását is, ahogy azt minden számunkban dokumentáljuk. De most még a  Krsnától  való eltávolodást is látjuk. Valójában inkább az öntudatosságot  tanítja hivatalosan az ISKCON a Krsna-tudatosság helyett! Sőt, a tanfolyam leírása - arról, ami a  tanfolyamon ténylegesen történni fog -, egyszer sem használja a Krsna vagy a Srila Prabhupada szavakat.

Egyesek kritizálják az IRM-et, hogy felesleges, és nem járul hozzá semmi "gyakorlatiassághoz". És mégis, szükség van ránk, hogy emlékeztessük az ISKCON-t, hogy a Krsna-tudatos mozgalom a Krsna-tudatról szól. Ez egy eléggé gyakorlatias és szükséges hozzájárulás! Azoknak, akik állítólag a legfejlettebbek az ISKCON-ban, a "guruknak", legalább az alapokat kellene követniük.

Köszönöm és Hare Krishna.

Srila Prabhupada szolgálatában,

Krishnakant


Visszatérés az IRM weboldalhoz

 

Énekeld: Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
- és légy boldog!